fredag 15 oktober 2010

Stockholms största på Café Saturnus



Man kan inte blogga bulltester utan att besöka Café Saturnus som med största sannolikhet serverar, om inte Sveriges så åtminstone Stockholms största bullar. Vi har tur när vi kommer för bullarna har tagit slut. Nya står i ugnen och är klara om 20 minuter. Under tiden kan man beundra det färgglada mosaikgolvet, försöka läsa menyskyltarna som är skrivna på franska med en mycket snirklig handstil eller lyssna till sorlet från den blandade publiken.
När bullen kommer kardemummarykande varm ger den ett lätt surrealistiskt intryck med en omkrets på 50 centimeter och en höjd över havet på 10 centimeter. Skapelsen väger 419 gram vilket får anses vara massor av bulle för de 45 kronorna som den kostar. Vi är tre som delar på den, ensam skulle man aldrig orka.
Bullen är god, så god att en av oss under några ögonblick överväger att ge den samma betyg som den godaste, men noterar att den där glimten av bullhimmel aldrig uppenbarar sig och tar tillbaka tilltaget. Men brödet smakar riktigt bra och blandningen av hård skorpa och fuktigt, lagom segt innandöme lämnar inget övrigt att önska. Wow-faktorn ger vi inget extra för men nio kanelstänger får denna ytterst prisvärda smakupplevelse.


tisdag 12 oktober 2010

I väntan på den godaste




Det kan tyckas märkligt att våra testbullar oftast hamnar i den nedre halvan av betygskalan och att de ändå får ett okej. Det beror dels på vad vi jämför med, dels på att en bulle oftast ändå är en bulle. Att äta den godaste bullen vi hittills har smakat är som att dö en smula och få en glimt av bullhimlen. Vi håller vår favorit hemlig ett tag till. Den är egentligen en tia men får nio och en halv kanelstänger i fall att. Inte för att vi tror att vi kommer att hitta dess överbulle, men ändå...

måndag 11 oktober 2010

Dyrt och varmt på Wienerkonditoriet


Det var länge sedan någon av oss senast var på Wienerkonditoriet, i alla fall av priserna att döma. Visserligen ligger fiket vid en av stans dyrare gator, men en vanlig slät kopp kaffe och en hallongrotta för 60 spänn?! Fast då får man ju ta påtår ur de trevliga rostfria automaterna i värmen en trappa upp... Varför är det alltid så varmt på övervåningen? Det är likadant på Sturekatten och Kungstornet.
På Wienerkonditoriet finns inga vanliga bullar så det närmaste vi kommer är en giffel på 75 gram för 25 kronor. Brödet är ganska intetsägande och ett stort hål i mitten vid första tuggan avslöjar att en fyllning snart kommer att uppenbara sig. Det visar sig vara mandelmassa, i alldeles för flytande form. Är man inte beredd så är dropprisken stor, vilket vår recensent får erfara. Hon tänker inte köpa den igen, men ger den ändå fyra stänger.

måndag 4 oktober 2010

Det ska vi fira



Det är kanelbullens dag och definitivt en dag att testa bullar på. Den här gången fick vi oväntad hjälp med valet av testbulle. Dagen firades på jobbet med Pressbyråns vetebröd, i en ljuvlig hög på fikabordet – ett mycket uppskattat initiativ. Efter lågvattenmärket på Sturekatten var det trevligt att få äta en riktig bulle igen. Även om den är lite väl söt och det därmed är svårt att bedöma själva brödet, så är tuggmotståndet bra liksom smaken av kanel. Man kan ana en touche av kardemumma i degen. Bullen väger 94 gram så man får mycket för pengarna. Pressbyråns bulle är helt okej om än i sötaste laget. Det drar tyvärr ner betyget till 4,5 kanelstänger.