torsdag 30 september 2010

Sturekatten: Förvillande likt en bulle


Vi tar oss vidare nerför Kungsgatan förbi Stureplan och uppför Riddargatan. Där i backen ligger Sturekatten, lite undanskymt, i ett 1700-talshus. När man har klivit upp för de branta, blankslitna trapporna känns det som om man kliver in i Prussiluskans vardagsrum - hemtrevligt med många små prång och virkade dukar. Här måste väl bullen smaka i det närmaste hembakt?
Första anblicken av själva bullen ger dock inte det intrycket. Den ser oroväckande fabriksbakad ut och känns lite väl lätt i handen. Den kostar 22 kronor och väger 72 gram. Första intrycket får tyvärr också bekräftelse när vi sätter tänderna i bakverket. Innanför den hårda ytan finns... ingenting, bara luft och bröd som smakar papper. Kanelen finns rent visuellt, dock inte smakmässigt.
Nä, Sturekatten, vi kan inte ge den här menlösa, smaklösa och förhållandevis dyra skapelsen mer än en liten bit kanelstång, och då bara för att den ändå har skepnaden av en bulle.

måndag 27 september 2010

Kungstornets jättebulle


Från den stilla övre Regeringsgatan är steget ändå inte långt ner till larmande Kungsgatan. Här ligger funkisfiket Konditori Kungstornet med anor och inredning från 30-talet. Kanelbullen är stor som en hel måltid, 170 gram och kostar 30 kronor. Det blir förhållandevis mycket bulle för pengarna, kanske lite väl mycket i det här fallet för en i panelen. ”Alldeles för söt” är dennas omdöme medan en annan kan fördra sötman utan problem. Bra kanelsmak och dessutom är det lite karlsbaderkaraktär på textur och smak. En okej bulle som får 4,5 kanelstänger.

måndag 13 september 2010

Brunkebergs kardemummabulle


På ett stiligt bageri som Brunkebergs måste man provsmaka minst två olika sorter. Vi har redan berättat om kanelbullen, så nu är det kardemummabullens tur. Den kostar 22 kronor och väger 89 gram. Den lider, precis som kanelbullen, av samma lite för framträdande vaniljton. Däremot är konsistensen trevlig och precis lagom kladdig med bra kardemummasmak. Vissa i panelen föredrar pärlsocker framför det råsocker som är på toppen, medan andra tycker att råsockret är förträffligt. Vi ger bullen mer än godkänt, 6,5 kanelstänger.

fredag 10 september 2010

Då börjar vi


Vi vet egentligen vilken bulle som vi tycker är godast. Men vi väntar med att avslöja den. Först kommer andra bullar. Vi siktar högt och inleder storstilat på Brunkebergs bageri på Regeringsgatan. Det doftar fantastiskt ända ut på gatan och det är lätt att ta fel dörr och kliva rätt in i själva bageriet.

Vi börjar med kanelbullen, som kostar 20 kronor och väger 87 gram. Den är snygg, lagom stor och inte så söt. Men den saknar det tuggmotstånd man vill åt och drar lite för mycket åt det torra. Dessutom är det lite snålt med kanelen. Vi misstänker att degen är smaksatt med vanilj, det kan vara gott, men blir här en aning för framträdande. Helhetsintrycket är en snygg men överraskande anonym bulle. Vi ger den 5 kanelstänger.